6 βήματα για την τέλεια χοντροκομμένη μπριζόλα!

Το να ψήσεις μια λεπτή μπριζόλα είναι εύκολο για τους περισσότερους, μια χοντροκομμένη όμως μπριζόλα για να πετύχει …πρέπει να ξέρεις!

1. Αλατίστε τη μπριζόλα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν (κατά προτίμηση για μια νύχτα).

Η αλάτι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για μια μεγάλη μπριζόλα. Δεν χρειάζεστε πολύ αλάτι, απλά ένα ωραίο πασπάλισμα σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την (μην τη σκεπάζετε) μέσα στο ψυγείο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να αλατίσετε την μπριζόλα μια μέρα πριν. Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία, αν έχετε μόνο 30 λεπτά, θα χρειαστεί να σκουπίσετε την υπερβολική υγρασία με χαρτοπετσέτα. Όμως, με περισσότερο χρόνο, το αλάτι θα απορροφηθεί από το κρέας καλύτερα θα αφαιρέσει όλη την υγρασία και θα δημιουργήσει μια έξοχη γευστική μπριζόλα.

2. Προετοιμάστε το μπριζόλα σας για τη σχάρα

Βγάλτε τη μπριζόλα 20 με 30 λεπτά πριν το ψήσιμο έτσι ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στα περισσότερα εστιατόρια δεν συμβαίνει αυτό λόγω του φόρτου εργασίας, διατηρείται σε ψύξη μέχρι τη στιγμή που θα τη παραγγείλετε.

3. Ρυθμίστε τη θερμότητα της ψησταριάς

Ίσως έχετε συνηθίσει να ψήνετε μπριζόλες πάνω σε δυνατή φωτιά. Αν μαγειρεύετε μια λεπτή μπριζόλα καλά κάνετε. Όταν πρόκειται για χοντροκομμένες μπριζόλες, θα καταλήξουν να καούν εξωτερικά για να ψηθούν εσωτερικά.

Ρυθμίστε τη σχάρα σας σε μέτρια φωτιά, και ξεκινήστε το ψήσιμο. Όταν πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία η μπριζόλα, δυναμώστε την σχάρα. Αναποδογυρίστε την για μερικά λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο και πάρει τα σημάδια της σχάρα. Αυτή η μέθοδος δημιουργεί το καλύτερο χρώμα και ένα ωραίο καραμελωμένο φλοιό.

4. Sous Vide, άλλος τρόπος μαγειρέματος

Εάν θέλετε πραγματικά μια τέλεια ψημένη μπριζόλα, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να δοκιμάσετε το sous vide cooking. Αυτό το στυλ μαγειρέματος χρησιμοποιεί σφραγισμένες σακούλες σε κενό για να μαγειρέψουν τα τρόφιμα σε άφθονο νερό. Πραγματικά αυτή η μέθοδος -το λουτρό νερού- θα μαγειρέψει το μπριζόλα σας σε μια  τέλεια θερμοκρασία από άκρη σε άκρη.

Απλά σφραγίστε την σακούλα, ρίξτε την στο λουτρό νερού και αφήστε την να μαγειρευτεί. Αφού τελειώσετε το μαγείρεμα, μπορείτε να την φέρετε στη σχάρα για να της δώσετε γραμμές ψησίματος και για να πάρει χρώμα το εξωτερικό.

5. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για το κρέας

Οι επαγγελματίες σεφ μαγειρεύουν τόσες πολλές μπριζόλες στην καριέρα τους, που γνωρίζουν την θερμοκρασία μόνο αγγίζοντας το κρέας. Μπορεί να αισθάνεστε αρκετά άνετα με αυτήν την τεχνική και στις λεπτότερες μπριζόλες, αλλά είναι πιο δύσκολο να εκτιμήσετε τη θερμοκρασία μιας πραγματικά χοντρής μπριζόλας.

Τοποθετούμε το θερμόμετρο στο κέντρο του κρέατος και παρατηρούμε τη θερμοκρασία.

  • Από τους 46 οC μέχρι του 50 οCτο κρέας είναι rare.
  • Από τους 50 οC μέχρι του 55 οC το κρέας είναι medium rare.
  • Από τους 55 οCμέχρι του 60 οC το κρέας είναι medium.
  • Από τους 60 οCμέχρι του 65 οC το κρέας είναι well done.

6. Μην ξεχάσετε να την αφήσετε να ξεκουραστεί

Θα πρέπει να αφήσετε τις μπριζόλες σας να ξεκουραστούν πριν τεμαχιστούν. Σκοπός είναι να ανακατανεμηθούν οι χυμοί μέσα στο κρέας αντί να χυθούν στην κοπή! Ένας καλός κανόνας είναι να αφήσετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά ανά ίντσα πάχους. Για τις περισσότερες μπριζόλες, αυτό σημαίνει από 10 έως 20 λεπτά.

Δεδομένου ότι ένα χοντρή μπριζόλα παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθεί από μια λεπτότερη μπριζόλα, αφοσοιωθείτε στα ορεκτικά μέχρι να απολαύσετε την τέλεια μπριζόλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *