Caesar Salad, γνωρίζετε ότι...

Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο. Εφευρέθηκε στο Μεξικό το 1924, από τον Ιταλό chef, Caesar Cardini (1896 – 1956) ο οποίος μετανάστευσε στις Η.Π.Α. μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε μια οικογενειακή επιχείρηση στα σύνορα με το Μεξικό. Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά εργαζόταν στην Τιχουάνα. Το πιάτο έγινε πολύ διάσημο στην Τιχουάνα, ωστόσο συναντώνται πολλές παραλλαγές του ανά τον κόσμο και κορυφαίοι σεφ έχουν τροποποιήσει την συνταγή. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην σαλάτα ήταν το μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και το ντρεσιγκ περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα.

Η δημιουργία αυτής της σαλάτας προέκυψε τυχαία. Σύμφωνα με την κόρη του Cardini, Roza (1928 – 2003), στην επέτειο για την 4η Ιουλίου το 1924, το εστιατόριο είχε πάρα πολύ κόσμο με αποτέλεσμα οι προμήθειες να τελειώσουν και η κουζίνα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Ο σεφ με τα υλικά που περίσσευαν, έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ και την σέρβιρε ως το πιάτο ημέρας.

Μια άλλη εκδοχή θέλει τον αδερφό του Cardini, Alex, να είναι ο ιδρυτής της περίφημης σαλάτας. Ο Alex ήρθε στην Τιχουάνα το 1926 και πρόσθεσε τις αντζούγιες στην σαλάτα. Ονόμασε την εκδοχή αυτή Σαλάτα του Αεροπόρου(Aviator’s Salad). Μια τρίτη εκδοχή μιλά για τον συνέταιρο του Cardini, Paul Maggiora, να δίνει το ίδιο όνομα στην σαλάτα, την οποία είχε φτιάξει για έναν αεροπόρο. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζουν αρκετοί αεροπόροι οι οποίοι περιγράφουν ότι έπειτα από μια βραδιά διασκέδασης και ποτού, αρκετοί καθυστέρησαν να επιστρέψουν στη βάση τους και έμειναν στο εστιατόριο για να περάσουν τη νύχτα. Το πρωί, ο Cardini τους έφτιαξε την περίφημη σαλάτα, που ονομάστηκε όντως «σαλάτα του αεροπόρου» αρχικά, μέχρι να πάρει τη σημερινή της ονομασία.

Η ονομασία της σαλάτας δεν έχει σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα και η σχέση της με την Ευρώπη είναι άλλη. Λέγεται ότι χάρη στην Αμερικανίδα σύζυγο, του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’, Ουόλις Σίμπσον, επιχείρησε να μεταφέρει τη σαλάτα σε Ευρωπαίους σεφ, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την συνταγή με επιτυχία.

Σήμερα η συνταγή έχει πρωταρχικό ρόλο σε μενού εστιατορίων, ιδιαίτερα στην Ιταλία και ας μην είναι ο τόπος προέλευσης της συνταγής. Μάλιστα η αυθεντική συνταγή περιλάμβανε και ιταλικό ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *