Γιατί το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων είναι τόσο ακριβό;

Μπορεί να φαίνεται όμορφο, αλλά μια πρέζα από αυτό το αλάτι θα σας κοστίσει. 100 γραμμάρια ροζ αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να κοστίσει 5 έως 8 δολάρια, έως και 20 φορές ακριβότερο από το απλό επιτραπέζιο αλάτι. Αλλά γιατί είναι τόσο ακριβό;

Πρώτον, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικούς τύπους αλάτων στη βιομηχανία.

Το επιτραπέζιο αλάτι συχνά γίνεται με γεώτρηση σε υπόγεια θαλάσσια στρώματα, άντληση του αλμυρού νερού και στη συνέχεια ραφινάρισμα σε μονάδες καθαρισμού. Αυτό καθιστά καθαρό χλωριούχο νάτριο, αφαιρώντας φυσικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο ή το κάλιο.

Το αλάτι της θάλασσας γίνεται με την εξάτμιση του θαλασσινού νερού χρησιμοποιώντας τον ήλιο ή τους εσωτερικούς θερμαντήρες. Δεν είναι τόσο επεξεργασμένο όσο το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά συνήθως δεν προστίθενται επιπλέον χημικά και τα φυσικά μέταλλα του παραμένουν άθικτα.

Το ροζ αλάτι είναι διαφορετικό. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου βρίσκεται θαμμένο εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, είναι υπολείμματα εξατμισμένων θαλασσών. Αυτό το ορυκτό – χαλίτης – συλλέγεται με τη διάτρηση της επιφάνειας του βράχου, τη σύνθλιψη του αλατιού, και τη διάσπασή του σε τεμάχια.

Έτσι είναι το ροζ αλάτι εγγενώς υγιέστερο, και ως εκ τούτου θα πρέπει να κοστίσει περισσότερο;

Αν και υπάρχουν περίπου 84 διαφορετικά ορυκτά μέταλλα, μόνο το 2% του αλατιού αποτελείται από αυτά τα μέταλλα (τα οποία δίνουν το ροζ χρώμα). Αυτό σημαίνει ότι το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων είναι διατροφικά παρόμοιο με το κανονικό αλάτι.

Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα. Αυτό έχει κάποια επίδραση; Τα ιμαλαϊκά ορυκτά περιέχουν περίπου 80 μέταλλα, όπως φωσφόρο, βρώμιο, βόριο και ψευδάργυρο.

Μια κοινή αντίληψη για το ροζ αλάτι είναι ότι περιέχει λιγότερο νάτριο, γεγονός που το καθιστά ένα βραβευμένο χαρακτηριστικό στο υγιεινό μαγείρεμα.

Η αγορά τεχνιτού άλατος είναι σε άνθηση. Η παγκόσμια κατανάλωση αλατιού προβλέπεται να ανέλθει σε 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Για τον καταναλωτή, το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων διατίθεται στο εμπόριο ως πιο γευστικό. Αλλά πραγματικά γι αυτή τη γεύση αξίζει αυτή την τιμή;

Είναι η διαδικασία εξόρυξης και διανομής που κάνει το προϊόν ακριβότερο;

Τα περισσότερα από τα ροζ αλατωρυχεία στον κόσμο είναι εγκατεστημένα στην περιοχή του Punjab στο Πακιστάν, όπου το ορυκτό αλάτι προέρχεται από προϊστορικές θαλάσσες 200 εκατομμυρίων ετών.

Εδώ το κόστος της εξόρυξης είναι σχετικά χαμηλό, και η πρώτη ύλη είναι σε αφθονία. Το αλατωρυχείο Khewra είναι το μεγαλύτερο από αυτά, παράγοντας 350.000 τόνους ετησίως.

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εδώ παραδοσιακές μεθόδους για τη συγκομιδή του αλατιού.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ροζ αλάτι σε πολύ λίγα μέρη του κόσμου, όπως ο ποταμός Murray στην Αυστραλία και στο Maras του Περού.

Αυτό το σπάνιο αλάτι έχει επίσης θεραπευτικές ιδιότητες. Οι παραγωγοί φθοριούχων λαμπτήρων αλατιού ισχυρίζονται ότι το άλας του Ιμαλαϊού βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας και των αλλεργιογόνων από τον αέρα. Και στους θαλάμους αλατιού στα ιαματικά λουτρά λένε πως βοηθάει στην αποτοξίνωση.

Τελικά όλα αυτά είναι μόδα ή πραγματικότητα; Ίσως το μάρκετινγκ να έχει βάλει το χεράκι του.

ΠΗΓΗ https://www.businessinsider.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *