Κεραμικά μαχαίρια στη κουζίνα

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 υπήρξε μια τεράστια ώθηση για τη χρήση κεραμικών μαχαιριών, ειδικά στην κουζίνα. Ενώ το μάρκετινγκ δίνει έμφαση σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει ένα μαχαίρι από κεραμικό υλικό, υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας και αλλάξετε τα ατσάλινα μαχαίρια σας.

Πλεονεκτήματα των κεραμικών μαχαιριών

  • Το κεραμικό είναι 100% ανοξείδωτο, καθιστώντας το ανοσοποιημένο σε οξέα και καυστικές ουσίες. Αυτό καθιστά το κεραμικό εξαιρετικό για εργασίες όπως κοπή εσπεριδοειδών, για παράδειγμα.
  • Το κεραμικό είναι πολύ ελαφρύ.
  • Το κεραμικό είναι ασφαλές από τεχνικής απόψεως στο πλυντήριο πιάτων. Δεν είναι σκόπιμο όμως να τοποθετηθούν κεραμικά μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων, καθώς ενδέχεται να σπάσουν αν χτυπήσουν άλλα αντικείμενα ενώ βρίσκονται στο πλυντήριο πιάτων.

Μειονεκτήματα των κεραμικών μαχαιριών

  • Εάν σας πέσει το κεραμικό μαχαίρι υπάρχει πιθανότητα να σπάσει.
  • Το κεραμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την κοπή μαλακότερων υλικών.
  • Το κεραμικό απαιτεί ισχυρότερα λειαντικά όταν ακονίζετε , όπως και οι ανοξείδωτοι χάλυβες ή οι σούπερ χάλυβες.

Όπως μπορείτε να δείτε από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αναφέρονται παραπάνω, τα κεραμικά μαχαίρια σίγουρα προσφέρουν κάποια ωραία πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά ατσάλινα μαχαίρια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα οφέλη αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι το κεραμικό δεδομένου ότι είναι μια σκληρότερη ουσία από το χάλυβα, είναι πολύ πιο εύθραυστο. Για το κόψιμο λοιπόν, κυρίως των πράσινων, προτιμήστε τα κεραμικά μαχαίρια, επειδή λόγω της σύστασής τους, τα λαχανικά δεν οξειδώνονται τόσο όσο στην περίπτωση των μεταλλικών μαχαιριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *