Λουκάνικα Τζουμαγιάς

Ένα τοπικό προϊόν που έχει ονοματεπώνυμο και ταυτότητα είναι το λουκάνικο της Ηράκλειας Σερρών, το ονομαστό σε όλη την Ελλάδα λουκάνικο Τζουμαγιάς. Η Ηράκλεια βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών στην επαρχία Σιντικής και ανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ονομαζόταν Τζουμαγιά μέχρι το 1926 οπότε μετονομάστηκε σε Ηράκλεια. Η κωμόπολη φημίζεται για τα λουκάνικά της, τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς.

Τα διαλεχτά κομμάτια κρέατος που χρησιμοποιούνται, όπως χοιρινή σπάλα και πρόβειο έντερο, που είναι φυσικό και δεν γίνεται καμιά θερμική επεξεργασία, κάνουν τα λουκάνικα Τζουμαγιάς ποιοτικά και γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Λόγω του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Τα υλικά είναι συνήθως χοιρινή σπάλα, παντσέτα και λίπος, ρίγανη, θρούμπι, πάπρικα, κύμινο και μαύρο πιπέρι.

Τα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους όταν περάσουν από τη μηχανή του κιμά, αναμιγνύονται με τα μυρωδικά και στη συνέχεια γεμίζονται τα έντερα με το μείγμα (χρησιμοποιούνται πάντα φυσικά έντερα), και τα λουκάνικα, σχεδόν έτοιμα πια, αφήνονται να ωριμάσουν σε ειδικό περιβάλλον με μοναδικό τρόπο για αρκετές ώρες.

Η ωρίμανση του κρέατος με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά εμπλουτίζουν τα λουκάνικα σε άρωμα και γεύση. Το κάπνισμα με φυσικό ξύλο οξιάς που ακολουθεί μετά μας δίνει ένα μοναδικό και απολαυστικό λουκάνικο Τζουμαγιάς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να κατοχυρωθεί η ονομασία προέλευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *