Μπουγιουρντί... καυτερή συνοδεία!

Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (τουρκ. buyurdι γ’ εν. του ρ. buyur `διατάζω΄). Σήμερα σημαίνει το επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο: Γνωστή η φράση: σού ‘ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;.

Από κει και πέρα το μπουγιουρντί είναι μεζές της Ελληνικής κουζίνας. Η ονομασία μπουγιουρντί του δόθηκε ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα είναι αρκετά καυτερό. Φτιάχνεται με φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες, πιπεριές, ελαιόλαδο και προαιρετικά κρεμμύδι τα οποία ανακατεύονται και συνδυάζονται κυρίως με πάπρικα, πιπέρι και ρίγανη, αλλά και διάφορα παραδοσιακά ελληνικά τυριά, λαχανικά, μυρωδικά χόρτα και μπαχαρικά. Ψήνεται μέχρι να λιώσει η φέτα σε παραδοσιακό μικρό πήλινο σκεύος στο φούρνο, αν και τελευταία χρησιμοποιείται συχνά αλουμινόχαρτο, ανοιχτό ή κλειστό.

Υλικά

220 γραμμ. τυρί φέτα
3 μικρές ντομάτες
Πιπερίτσες τσίλι σε λεπτές φέτες ή μπούκοβο
Ρίγανη
Μαύρο πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και τη τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος.

Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες ή φέτες, τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους και τις στρώνετε πάνω από το τυρί, φροντίζοντας να μη καλύπτει όλη την επιφάνεια και σκεπάζει τελείως τη φέτα.

Πασπαλίζετε με ρίγανη, τοποθετείτε από πάνω το τσίλι και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και πάρει ένα χρυσό χρώμα το τυρί.

ΠΗΓΗ el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *